Waardering
We weten het wel. Iedereen wil gewaardeerd worden, want het doet iets me je. Wat is waardering eigenlijk? Het komt er in het kort op neer dat je beseft dat iemand of iets belangrijk is.
Het is iets van alle tijden, plaatsen en momenten. Het kan op veel zaken van toepassing zijn en het is vooral ook persoonlijk. De één heeft veel waardering nodig waar de ander er haast verlegen van wordt wanneer hij of zij een compliment krijgt. Je kunt waardering hebben voor een goede wijn, een kunstwerk, natuurverschijnselen maar ook voor de prestaties van andere mensen, of gewoon om hoe ze zijn. De laatste weken is er veel waardering uitgesproken voor de mensen die werkzaam zijn in de vitale beroepen. Helemaal terecht! Ook werd duidelijk dat ‘iemands toegevoegde’ waarde een enorme boost kan geven aan de intrinsieke motivatie.
Je kunt op verschillende manieren waarderen. Je kunt belonen, de verantwoordelijkheid uitbreiden en complimenten geven.
Compliment
Een compliment geven is nog niet zo makkelijk, want je moet het wel menen en er moet een echte waarde in zitten. Ofwel, “wat heb je een leuke broek aan vandaag” is geen compliment. Ook een ‘like’ op socials valt niet onder de complimenten. Toch ervaren veel mensen dit al wel als prettig. Maar een echt goed gemeend compliment brengt nog veel meer. Het zorgt voor zelfwaardering en verbinding.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat gewaardeerde medewerkers meer betrokken zijn, dat hun zelfbeeld groeit en dat ze sneller en beter verbinden met anderen. Een bijkomend voordeel is dat betrokken medewerkers productiever zijn. Maar bovenal is het gewoon een mooi gebaar om iemand te waarderen. Dat kan dus al met het geven van een goed compliment. Kijk maar eens goed naar je collega of medewerker en benoem het positieve wat je ziet, geef concrete voorbeelden waarom je hem of haar zo waardeert en wat je goed vond aan zijn of haar handelen. En wist je dat het geven van een compliment positief is voor zowel ontvanger als gever?
Geluksgevoel
Een compliment zorgt er namelijk voor dat je dopamine aanmaakt in je hersenen, Hierdoor krijg je een positief en gelukkig gevoel. Maar als gever doe je iets voor een ander. Dat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en het gelukshormoon serotine. Redenen genoeg om hier eens serieus mee aan de slag te gaan!