Een aanspreekpunt voor alle ondernemers

20 iulie 2020
375x21520282429 1
We werken al lang samen, maar een echt interview was er nog nooit van gekomen. Nick Schenkel, inmiddels ruim 4 jaar werkzaam bij het UWV WERKbedrijf in Drenthe vertelt enthousiast over zijn periode bij een landelijk uitzendbureau en zijn overstap naar het UWV. Dat begon met een project dat hij had opgezet voor een even ...

We werken al lang samen, maar een echt interview was er nog nooit van gekomen. Nick Schenkel, inmiddels ruim 4 jaar werkzaam bij het UWV WERKbedrijf in Drenthe vertelt enthousiast over zijn periode bij een landelijk uitzendbureau en zijn overstap naar het UWV. Dat begon met een project dat hij had opgezet voor een evenementenbureau. De contacten waren gelegd en de klik zo goed, dat de overstap ook snel gemaakt werd. Nu is Nick werkzaam bij de afdeling werkgevers dienstverlening. 

 

Aanspreekpunt voor alle ondernemers binnen de arbeidsmarktregio Drenthe

Zijn ervaring op werving en selectie gecombineerd met kennis van trends en ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt maakte de stap heel natuurlijk.  Als werkgeversadviseur is Nick nu samen met zijn collega’s het aanspreekpunt voor alle ondernemers binnen de arbeidsmarktregio Drenthe. Hij  adviseert en informeert bedrijven over alle regelingen en subsidies op het gebied van WW, Wajong en WIA. Ook denkt hij mee in duurzame inzetbaarheid, Ziektewet, verzuimbeheer en scholingsmogelijkheden.

 

Maatschappelijk oogpunt

Vanuit zijn rol probeert Nick mogelijkheden en/of kansen te creëren bij werkgevers voor bijvoorbeeld klanten met een afstand tot de arbeidsmarkt. In vergelijking met personeelsbemiddelingsbureaus heeft het UWV meer handvaten om te gebruiken, zoals: scholingsgeld, proefplaatsingen, mogelijkheden tot samenwerkingen met gemeentes, etc.

“Je hebt een grote en mooie organisatie achter je waar je op terug kunt vallen, je hoeft en kan namelijk niet alles zelf weten en uitvoeren. We zoeken zeker regelmatig de samenwerking met bureaus op, zo ook met Euro Planit. We zijn als het ware een verlengstuk van elkaar. De lijnen zijn kort. Het contact met Esther (vestiginscoördinator Euro Planit Hoogeveen) en haar team zijn goed. “

 

Bedrijven hebben soms een heel ander beeld van het UWV. Het mooie is als je dat beeld kunt ombuigen naar iets positiefs

Helaas weten bedrijven nog niet altijd wat je als werkgevers adviseur/UWV kan bieden. “Onbekend maakt onbemind en daardoor zoeken zij minder snel de samenwerking met ons op. Terwijl we juist toegevoegde waarde kunnen leveren en misschien zelfs kunnen ontlasten. Ze kijken met ander perspectief naar zaken. “

Een mooi voorbeeld dat Nick geeft, is het meedenken in duurzame inzetbaarheid bij werkgeversrelaties. Bijvoorbeeld door mee te kijken in de werkzaamheden en hier advies over te geven. Medewerkers bleken behoefte te hebben aan afwisseling. Zo kon een grote metaalklant het verzuimpercentage met de helft verminderen door werkzaamheden te rouleren. 

 

“linking pin“

Binnen het UWV is Nick verantwoordelijk voor de sectoren techniek, logistiek en productie voor met name de regio’s Emmen en Coevorden. Veel van de samenwerkingen komen tot stand via – via. Door zijn jarenlange ervaring als accountmanager heeft Nick een netwerk opgebouwd. 

Daarnaast worden er events georganiseerd om partijen aan elkaar te verbinden,  zoals bijvoorbeeld banenmarkten. Je bent als het ware een linking pin voor verschillende partijen. 

Zo is ook het contact tussen Euro Planit en Nick ontstaan, tijdens zo’n banenmarkt.  Inmiddels is het al een jarenlange samenwerking, lachend voegt hij hieraan toe “We zijn al bijna toe aan een jubileum.” Voor deze samenwerkingen is een klik nodig. Je bouwt door de jaren heen samen vertrouwen op. Eerlijk zijn naar elkaar is belangrijk en ik heb het gevoel dat dat kan met Euro Planit.

 

Verder kijken dan een cv…

“Jullie kijken goed naar de persoon zelf. Dus niet alleen een CV, maar echt persoonlijk contact maken. Dat is iets moois. Kandidaten zelf spreken is sterk en onderscheidend, vooral in deze digitale tijd.”

Nick is tevreden over onze gezamenlijke communicatie en samenwerking. Bijvoorbeeld een goede terugkoppeling na een banenmarkt over de te nemen acties en gesproken kandidaten.

Wat kan nog beter? Er in gezamenlijkheid nog meer uithalen. Continue verbeteren dat is het credo.

Zo worden momenteel banenmarkten steeds efficiënter en effectiever ingezet.

Ook zal het UWV steeds meer op strategisch niveau gaan inzetten als partner. Denk aan trainingen geven of als spreker voor personeelsvraagstukken en projectmatig samen werken bij scholing.

 

De arbeidsmarkt van 2015 – 2020

Er zijn 3 grote sectoren zichtbaar in regio Drenthe: Zorg, Logistiek en Industrie (productie, techniek en bouw). Hier is al jaren een krapte. Daarnaast is zichtbaar dat er veel gebruik wordt gemaakt van uitzendwerk. In Drenthe zijn er relatief  meer fysieke beroepen en anders geschoold werk zoals productie. Dit maakt het lastiger om andere doorgroeimogelijkheden te bieden. De kandidaat heeft niet altijd de capaciteit om een opleiding te volgen en op termijn is het fysiek zware werk lichamelijk niet meer vol te houden.

Daarnaast benoemt Nick dat ‘’krapte’’ regelmatig anders wordt opgevat. De kandidaten zijn er wel, maar de match met de juiste functie kan niet worden gemaakt. Deels doordat het werk niet passend is, maar vaak ook omdat het potentieel van een kandidaat niet wordt gezien door werkgevers.

Zo ook bij de groep met ‘oudere werknemers’ . Die blijven de dupe van discriminatie. Bijvoorbeeld door het vooroordeel dat ze niet vitaal zouden zijn. Zo krijgen ze de kans niet om zichzelf te laten zien. Dat is ontzettend jammer. Deze medewerkers kunnen een meerwaarde bieden met hun ervaring.

 

Huidig beeld

Dit jaar staat met name corona centraal. Sommige sectoren hadden een grote krimp: automotive, horeca en evenementen. Veel werk is verschoven naar andere sectoren zoals logistiek en productie, waardoor de werkloosheidscijfers slechts een lichte stijging laten zien. Momenteel ziet Nick een groei in de zorg, onderwijs en gemeentelijke / bestuurlijke dienstverlening.

Opvallend was dat veel jongeren zich als werkzoekend opgaven. Omdat zij meestal een kortdurende WW uitkering hebben zijn zij echter weer snel uit beeld bij het UWV.

 

Toekomstmuziek 

Nick ziet het flexibele werk in de toekomst verder uitbreiden. Ook scholing zal een grotere rol spelen. ‘’ De tijd dat iemand 20 jaar bij één bedrijf werkt is voorbij’’. Scholing zal deels ook meer praktijkgericht worden. Met name voor de anders opgeleiden liggen dan meer kansen. Maar ook werkplekken anders inrichten, zodat meer mensen kansen op de arbeidsmarkt krijgen zal hieronder vallen. Per september is er een kick off voor Duurzame inzetbaarheid. Dit is een project voor 2 jaar incl. subsidies. Er zullen o.a. trainingen gegeven worden aan opdrachtgevers. Hier kijkt Nick naar uit.

Euro Planit dankt Nick voor het interview en wil de samenwerking met zowel het UWV als u als werkgever verder intensiveren. 

 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Informeer gerust via [email protected] of bel naar 0528- 820280