Werkstress? Werkplezier!

12 listopada 2019
375x21520284929
Plezier wordt bij ons met een hoofdletter P geschreven. Met plezier werken geeft namelijk een leukere invulling aan je dag: vrolijke collega’s, blije klanten en mooie resultaten! Met een hoge mate werkplezier kom je, in onze ogen, al heel dicht bij het woord succes. Tijdens de week van de werkstress draait alles om wer ...

Plezier wordt bij ons met een hoofdletter P geschreven. Met plezier werken geeft namelijk een leukere invulling aan je dag: vrolijke collega’s, blije klanten en mooie resultaten! Met een hoge mate werkplezier kom je, in onze ogen, al heel dicht bij het woord succes. Tijdens de week van de werkstress draait alles om werkplezier. Hoe zorg jij er nou voor dat je geen stress, maar juist plezier ervaart tijdens je werk? 

Werkstress is beroepsziekte nummer één. Het is bij ruim 37% van de ziekmeldingen de oorzaak van het verzuim. In 2018 waren er ruim 263,500 mensen met de diagnose overspannenheid. Werkstress is vaak het begin van overspannenheid, waarna een burn-out vrij snel kan volgen. Het kan onder andere ontstaan doordat iemand te weinig plezier of voldoening haalt uit zijn of haar werk. Dat vinden wij natuurlijk erg zonde! Daarom helpen wij jou graag op weg om werkstress te kantelen naar werkplezier!

5 tips voor werknemers:

  • Ontspanning
    Zorg voor voldoende ontspanning tussen je taken en afspraken door. Zet af en toe een kruis door je agenda en doe even helemaal niets, zodat je weer volledig opgeladen aan je volgende taak of afspraak kunt beginnen.
  • Blijf praten
    En dan hebben we het niet alleen over de gezellige kletsmomenten met je collega’s… Laat het weten als je de druk niet aan kunt of als je niet lekker in je vel zit. Je zult merken dat het oplucht. Geef het op tijd aan bij je werkgever als je het even niet meer aan kunt. Zo kan hij (en je collega’s) rekening met je houden en kunnen jullie samen zoeken naar oplossingen. 
  • Analyseer de omstandigheden van stress en probeer het te veranderen 
    Weet waar de stress vandaan komt en probeer de oorzaak, samen met je werkgever, aan te pakken en de situatie te veranderen.
  • Beweeg genoeg
    Als je fysiek gezond bent, heeft dit ook een goede werking op je gemoedstoestand. Haal in je pauzes een frisse neus door een rondje te wandelen, haal vaker een kop koffie of een glas water en loop naar een collega voor een vraag in plaats van dat je belt #winwin.
  • Communiceer positief
    Tegenwoordig staan de negatieve aspecten van werk vaak centraal. Hierdoor vergeten we de positieve kanten van werk een beetje. Want werk is eigenlijk hartstikke leuk! Het geeft voldoening, je kunt je talenten inzetten en iets bijdragen. Probeer positief te blijven, niet te klagen en het gezellig te hebben op de werkvloer. Wedden dat dit iets doet met de gemoedstoestand op het werk?!

5 tips voor werkgevers:

  • Vrijheid en flexibiliteit
    Geef jouw medewerkers de ruimte. Laat de werknemer vrij in het regelen van zijn of haar eigen werk. Vrijheid vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel en draagt bij aan werkplezier. Door flexibele werktijden mogelijk te maken vergroot je niet alleen het werkplezier, maar zeer waarschijnlijk ook de productiviteit. 
  • Benader elke werknemer anders
    Ieder mens is anders. De één wil wat meer losgelaten worden, terwijl de ander wat meer stimulans nodig heeft. Kijk naar de persoon achter de medewerker en pas de manier van motiveren, communiceren en werken daarop aan.
  • Successen mag je vieren
    Vaak krijgen medewerkers te horen wanneer iets niet goed gaat. Wanneer iets wel goed gaat wordt het al snel gezien als vanzelfsprekend. Wanneer iets goed gaat, je een mooi resultaat hebt behaald of een goed project hebt afgerond: vier het! Complimenten, waardering en betrokkenheid dragen enorm bij aan het werkplezier.
  • Investeer in de sterke kanten van je medewerkers
    Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Vaak proberen we de zwakke punten te ontwikkelen, maar eigenlijk is het beter om die te laten voor wat ze zijn. Zet je medewerkers in hun kracht en richt je juist op het ontwikkelen van hun talenten.
  • Ga in gesprek
    last but not least: ga het gesprek met je medewerkers aan. Bespreek wat ze willen leren, of ze op hun plek zitten, wat hen drijft en hoe jullie het werkplezier samen kunnen vergroten. Werkstress aanpakken moet je samen doen, niet alleen!

 

Bron: https://www.1voud-arbodienst.nl/nieuws/artikel/11470-week-van-de-werkstress