Vrouwen in de techniek

29 marca 2022
375x21520283029
Als jong meisje was ze al geïntrigeerd door allerlei spullen en dan met name het uit elkaar halen ervan. Uit welke onderdelen is iets opgebouwd, hoe past het in elkaar? Hoe kan ik iets repareren?

Als jong meisje was ze al geïntrigeerd door allerlei spullen en dan met name het uit elkaar halen ervan. Uit welke onderdelen is iets opgebouwd, hoe past het in elkaar? Hoe kan ik iets repareren? In haar schooltijd ontdekte ze dat wiskunde weinig geheimen had en het verbeelden van ideeën op papier ging haar goed af. Het tekenen vond een weg van schetsen op papier naar professionele 3d tekeningen en de ‘speelomgeving’ werd omgezet in een heuse technische baan.

Maandagmorgen 18 mei 09.30 uur. Emmylou zit thuis omdat dat nu eenmaal zo is in deze tijd. Thuiswerken waar mogelijk en dat is voor haar niet anders. Helaas kan ik haar dus niet op het werk bezoeken. Jammer want het zou het interview meer beleving geven. Emmylou, 29 jaar, neemt mij mee in haar dagelijkse werk, de keuzes die ze heeft gemaakt en wat haar nu ‘anders’ maakt, maar eigenlijk ook niet.

Sinds 19 augustus 2019 werkt Emmylou als product engineer bij Promens B.V. in Deventer, onderdeel van de Berry Group. Wat het bijzonder maakt is dat zij de enige vrouw is op de afdeling.

Lisette, consultant bij Euro Planit Personeelsdiensten, heeft het hele traject van deze bemiddeling geleid. 
“Euro Planit bemiddelt personeel in de branches techniek, logistiek en productie. Over het algemeen toch wel een mannenwereld. Af en toe bemiddelen we ook vrouwen in deze branche, dus het was erg leuk om Emmylou in de technische branche te kunnen bemiddelen. Gelukkig dachten ze daar bij Promens (opdrachtgever) net zo over. Het was natuurlijk niet zo bedacht, want er wordt gewoon altijd naar de beste kandidaat gekeken, waarbij naast het cv ook de match wordt gemaakt op culturele fit. En toen Emmylou op alle vlakken de beste match bleek, was dat extra leuk!”

Emmylou vertelt dat ze tijdens haar opleiding maar in een heel kleine minderheid was ten opzichte van de jongens. 40% van de studenten was namelijk vrouw! Het beeld heerst dat er echt weinig vrouwen in de techniek actief zijn, maar dat is dus niet helemaal waar, ten minste niet op de TU Delft, Industrial design engineering. Ook haar vrouwelijke studiegenoten zijn daadwerkelijk in de techniek aan het werk gegaan. Haar eigen ervaring is dat bedrijven er ook echt positief instaan. Bij Berry Promens is Emmylou heel goed opgevangen. Ze is er erg op haar gemak, alles is bespreekbaar. Dat voelt goed.

De enige verschillen die ze ziet, zitten meer in de benadering van het werk of project. Vrouwen doen in haar ogen wat meer research, waar mannen sneller daadwerkelijk beginnen met het project. De combinatie werkt in haar ogen daarom zo goed. Daarnaast zijn de mannen in haar bedrijf erg bereid om te helpen. Met een lach geeft ze aan dat ze daarom ook wel eens naar voren geschoven wordt. “Ga jij dit maar even regelen in de productie. Jou willen ze wel graag helpen.”

Emmylou is trots op haar werk. De combinatie van het product design, het engineeren en het product of de toepassing vervolgens daadwerkelijk te zien geeft haar enorm veel voldoening. Ze kan goed overleggen en sparren met collega’s en voelt zich absoluut een gelijke. Dat is gelukkig helemaal nooit een vraagstuk geweest!

Ben jij net als Emmylou geïteresseerd in de techniek? Dan kan het zeker geen kwaad om eens tussen onze technische vacatures te kijken.