Koningsdag: Die goeie ouwe tijd

26 April 2020
375x21520283429
Weet je nog?! Die dag dat heel Nederland koningsdag vierde met verschillende festiviteiten zoals de gezellige vrijmarkten, grootse festivals en alle gekke mensen die volledig in oranje kledij over straat liepen? Alles lijkt vanaf nu een beetje anders te zijn.

Weet je nog?! Die dag dat heel Nederland koningsdag vierde met verschillende festiviteiten zoals de gezellige vrijmarkten, grootse festivals en alle gekke mensen die volledig in oranje kledij over straat liepen? Alles lijkt vanaf nu een beetje anders te zijn. Zo is niet alleen koningsdag dit jaar anders dan andere jaren, maar gaan we ook op het gebied van werk steeds meer met de tijd mee. Daarin nemen we je mee terug in de tijd. Het beroep koning of koningin heeft zich door de jaren heen ontwikkelt, én de tand des tijds doorstaan. Maar hoe zit dat met andere beroepen? Wij hebben een top 10 beroepen uitgelicht waarvan menigeen nu zal denken….echt?! Ja dus.   

 

 

1. Koningsdag 

Toen Wilhelmina op 31 augustus 1885 haar vijfde verjaardag vierde werd de eerste prinsessen dag georganiseerd. Dit is later uitgegroeid naar de koningsdag die we nu kennen. Een landelijk feest waarbij wij ons koningshuis vieren. 

Op deze foto spreek ze vele jaren later als koningin het volk toe via radio oranje. 

 

 

2. Porder 

In de 19e eeuw werd het steeds belangrijker om op tijd op je werk te komen, maar hoe kreeg je dat voor elkaar zonder de wekker die pas begin 20ste eeuw werd uitgevonden!? 

Daar hadden ze vroeger de Porder voor. Dit was een man of vrouw die jou persoonlijk uit je bed kwam trommelen voor ongeveer 25 cent per week.

 

 

3. Switchboard Operator

Tegenwoordig bellen we in no-time onze hele contactlijst af zonder erover na te denken. Vroeger ging dat toch heel anders, je werd namelijk eerst verbonden met een telefoniste die je vervolgens via een switchboard in contact bracht met de juiste persoon. 

Iedere telefoniste had op haar paneel tot wel 15.000 klinken voor uitgaande gesprekken. Je kunt je voorstellen dat het best een hectisch beroep is geweest!

 

 

4. Trekschuitjager 

Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat het bootje in de stad van A naar B komt. Zonder een lopende motor en alleen een zeil was het zonder enige wind best lastig. Daar hadden ze toen de perfecte oplossing voor: de Trekschuitjager. 

 

 

5. Stronttonnetjesschepper

Dit zal niet het meest frisse beroep zijn geweest van vroeger, maar het moest wel gebeuren. In plaats van op een toilet deden mensen hun behoefte op een emmer of een po. Één keer in de week kwam dan een stronttonnetjesschepper langs om de emmers te legen. 

Gelukkig werden in de 19e eeuw steeds meer rioleringen gelegd en hebben we de stronttonnetjesschepper niet meer nodig. 

 

 

6. Lantaarnopsteker

Voordat er elektrische straatverlichting was, werkten de straatlantaarns op gas of op olie. Deze werden iedere avond opnieuw aangestoken door een lantaarnopsteker. 

Het lijkt een hels karwei, al die lampjes aansteken, maar toch was het een bijbaantje. Vaak was het de taak van de bewaker van de stad of het dorp die dit combineerde met zijn dagelijkse rondje.

 

 

7. Nieuwslezer

Heb je een harde stem, kun je goed articuleren en lees jij lekker vloeiend voor? Dan was je waarschijnlijk geschikt geweest om als nieuwslezer aan de gang te gaan. In fabrieken werden de werknemers op de hoogte gehouden van het nieuws door een nieuwslezer. Dat is toch even wat anders dan de radio die tegenwoordig door de hallen galmt.

 

   

8. Telegrambesteller

Voordat je e-mails kon versturen was er de mogelijkheid om via een telegrambesteller een bericht te laten bezorgen bij een telegraaf. Een telegraaf zette dan het bericht in morscode door naar een andere telegraaf die de code ontcijferden voor de ontvanger. 

Morscode wordt nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld in de scheeps- en luchtvaart. Hiervoor is een bepaald deel van het radiospectrum gereserveerd.

 

 

9. Melkboer

Een glaasje melk bij het ontbijt hebben we allemaal het liefst en dit werd vroeger mogelijk gemaakt door niemand minder dan de melkboer. Met een houten kar vol met melkbussen ging hij vanaf de boer alle huizen af om melk te bezorgen. 

 

 

10. Letterzetter

Voordat de letterzetter in beeld kwam werd natuurlijk alles met de hand geschreven. Een enorme kunst, maar ook echt monnikenwerk! Blij dat ze waren toen de uitvinding van de boekdrukkunst kwam. De letterzetter zette elke letter op goede volgorde in een paneel dat uiteindelijk een verhaal vormde. Op deze manier konden ze meerdere pagina’s na elkaar bedrukken. 

  

... 

 

En nu is het dus even anders. Online vrijmarkten, thuisconcerten en natuurlijk een oranje tompouce. Maar stiekem blijven we koekhappen, spijkerpoepen en spijkerbroek hangen toch ook nog erg leuk vinden! Gewoon in je woonkamer of achtertuin. 

 

Fijne Koningsdag, maak er iets moois van en blijf gezond!